Nastava na daljinu za vreme vanrednog stanja
Poslao/la Sladjana vreme 18.03.2020 12:17:17

www.rasporednastave.gov.rs

Ово веб-место установљено је са намером да пружи подршку ученицима, наставницима и родитељима и допринесе превазилажењу тренутне кризне ситуације. Овде вас очекују правовремене информације о распореду емитовања образовних садржаја и другим релевантним иницијативама које доприносе остваривању предвиђених исхода наставе и учења.
Proširene vesti

www.rasporednastave.gov.rs

Ово веб-место установљено је са намером да пружи подршку ученицима, наставницима и родитељима и допринесе превазилажењу тренутне кризне ситуације. Овде вас очекују правовремене информације о распореду емитовања образовних садржаја и другим релевантним иницијативама које доприносе остваривању предвиђених исхода наставе и учења.Драги ученици,

Настава на даљину подразумева да учите на различитим местима, а не у учионицама у школи, удаљени физички од наставника. Ово је нешто са чиме се до сада нисмо сусретали и ново је како за наставнике, тако и за Вас и Ваше родитеље.

Свесни смо да је тешко било и у учионици да се концентришете и да је сада потребно много више воље и жеље да се приступи материјалу који ће се налазити на платформама. У даљем тексту ћемо Вам дати неке смернице да лакше превазиђете тај проблем и да успешно савладате наставни материјал.

Прво шта је потребно јесте да направите недељни план учења. План учења мора да садржи одговоре на следећа питања:
- Где ћу учити?
- Колико сати ћу учити и када?
- Којим редоследом ћу учити?

Најбоље је учити у соби за радним столом где ће се најбоље одржати будност и где је осветљеност добра. На столу нека буде само компјутер или мобилни телефон на којем се налази материјал за учење које је професор окачио на платформу.

Идеално време за учење зависи од метаболизма сваког ученика. Истраживања су показала да су најбоље време за учење пре подне од 8 часова до 11 и после подне од 16 часова до 19, а на ученику је да провери да ли то и за њега важи. 6 сати учења дневно је довољно да савладате целокупно градиво предвиђено распоредом часова.

Потребно је учити градиво оних предмета који су тај дан предвиђени распоредом часова, затим одрадити домаћи задатак и онда понавити градиво које је следећег дана предвиђено распоредом часова. Препоручује се да је најбоље кренути са градивом које је ученику теже, да се сродне теме не уче једна за другом и да се направе паузе у трајању до 10 минута између учења два градива.

Након направљеног доброг плана крените да учите одмах, не чекајте инспирацију већ будите упорни и не дозволите себи да одустанете. Учење подразумева да се концентришете на један задатак и њега решавате, уколико Вам нешто не буде јасно или не успете да га решите, запишите своје запажање и питања и проследите их предметном наставнику. Запамтите да грешка није неуспех већ део битног напредовања ка циљу, учење из грешака је исто вид учења.

Учење има за циљ да обезбедите себи бољу будућност, то је нешто што Вас води напред. Циљеви могу бити различити, а пре свега свако од Вас жели да постанете независан, да живите од свог посла за који сте се обучили кроз учење, да развијете своје вештине којима ћете наћи боље запослење, добити већу одговорност и плату.

Наставник ће пратити Ваш рад, али најбитније од свега јесте да наградите себе за сваки успех који се огледа у савладаном градиву. Награда нека се реализује уз помоћ родитеља јер ћете тако повећати додатно жељу за успехом. Нека та награда буде лична, унапред је одредите (чоколада, нека добра књига, игрица на рачунару, и сл.). Запамтите да је највећа награда осећај поноса за постигнут успех!