A 2030-ra szóló Fenntartható Fejlődési Agenda (FFA) céljai hivatalosan 2016.január 1-én léptek hatályba, miután az ENSZ 2015. szeptemberi csúcstalálkozóján elfogadták a határozatot. Ez egy globális fejlesztési agenda (napirend) a 2015 év utáni időszakra. A következő 15 évben az résztvevő államoktól elvárják, hogy minden erőforrást mozgósítsanak a szegénység felszámolása, az egyenlőtlenségek elleni küzdelem és az éghajlatválzozás elleni küzdelem érdekében.

A Szerb Köztársaságot a világ több más országával együtt,arra választották ki, hogy támogassa egy új fejlesztési program meghatározását azáltal, hogy konzultál állampolgáraival a fejlesztési prioritásokról alkotott véleményükről. A „Szerbia amilyet szeretnék” országos kampányon keresztül a „Világ amilyet szeretnék” globális kampány részeként, több mint 250 000 állampolgárt ismertetett meg a 2015-ös év utáni időszakra vonatkozó konzultációs folyamattal. Szerbiában két konzultációs sorozatra került sor: több mint 28000 állampolgár kapott lehetőséget a konzultáción való részvételre, akár online felmérések és internetes portálok, akár közvetlen konzultáció útján,a legtöbben pedig a Facebookon és a Twitteren. Gondoskodtak arról, hogy a lakosság széles körével konzultáljanak, fogyatékkal élők, idősek, nők, távoli vidéken élők, romák, LGBT közösség, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek, munkanélküliek, szakszervezetek, munkások, földművesek, újságírók, utcagyerekek, autista gyerekek, fiatalok és mások.

Szerbiában ma az emberi jogok minden fajtájának javításán folyik a legtöbb munka.

Számos projekt van folyamatban, amelyek célja a nők, a fogyatékkal élők, a nemzeti kisebbségek és a kiszolgáltatott személyek életének és jogainak javítása, valamint a társadalmi befogadásukat célzó projektek is. Folyamatban vannak a nem megújuló energiaforrásoktól való függőség csökkentésére irányuló projektek is, és más módokon is mérsékelhetjük az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásunkat. Emelett projektek folynak a kormány és a polgárok közötti átláthatóság növelésére.