MŰSZAKI ISKOLA
Uroša Predića 1, 21220 Óbecse
web: tsbecej.edu.rs
e-mail: tsbecej@gmail.com
FB: www.facebook.com/TSBecej
instagram: tehnickaskolabecej

Az óbecsei Műszaki Iskola a XIX. században jött létre, 1886. május 17-én, amikor az Oktatási és Vallásügyi Minisztérium jóváhagyta működését. Létrehozásának elején az iskola az Óbecsei Ipari Iskola nevet viselte. Az első tanítók Kovács Ferenc és Fárbás József lettek, az első igazgatónak Dörner Mártont nevezték ki. Az iskolában 164 tanuló járt 33 szakmára. Legtöbben szabónak tanultak, majd cipésznek, de itt képezték ki a fazekasokat, a szappankészítőket, a szitásokat, a papucs készítőket, a bognárokat, a fésűsöket is.

1909-ben az iskola megváltoztatta a nevét, és ettől kezdve Községi Alsófokú Ipari Iskolának nevezték. Az igazgató Ugrai György volt. A tantestületben és új nevek tűntek fel: Pecze György, Julka Milovanov, Felder István és Lackovics Antun. Közvetlenül az első világháború után az iskola neve Ipari és Kereskedelmi iskola volt.

A női Ipari Iskola 1925-ben alapult meg. Huszonhét tanulólány iratkozott be, akik tizenkét évesnél idősebbek voltak. Olga Đorđević és Kristina Kodić tanítónők oktatták őket. A következő évben, 1926-ban módosult az iskola neve, Általános Ipari és Kereskedelmi iskola lett.

1933-ban az ilyen jellegű iskolák neve megváltozott, és ezentúl községi továbbképző szakiskoláknak nevezték őket. Az iskola a második világháború befejezését követően Ipari és Kisipari Tanulók Szakiskolája néven működik. 1953-ban megkapta a mai iskola épületet. A társadalmi változásokkal összhangban többször is változott a tanterv és az iskola elnevezése is. 1958-ban a Momčilo Šaranović nevet vette fel, 1967-től Momčilo Šaranović Szakmunkásképző Iskola a neve. 1977-ben Momčilo Šaranović Középfokú Fémipari Szakirányú Oktatási Központ lett.

Az iskola teljes, 1996-ig változatlan neve Momčilo Šaranović Gépészeti Iskola. Ebben az évben lett Műszaki Iskola és azóta is ez a neve.

Az iskolánknak jelenleg 470 tanuló jár, akik 4 szakterületre oszlanak szét: gépészet és fémmegmunkálás, elektrotechnika, közlekedés és személyi szolgáltatások.

A gépészet és fémmegmunkálás területen az alábbi képzési profilokból lehet választani: Számítógépes vezérlés technikusa (CNC tehnikus), Gépi megmunkálás operátora és Lakatos-Hegesztő. A elektrotechnika területén az alábbi képzési profilokból lehet választani: Információs technológiák elektrotechnikusa és Számítógépek elektrotehnikusa. A közlekedés területén Gépjárművezetőket, a személyi szolgáltatás területén pedig Fodrászokat képezünk ki.